Centrul de studii Confeuropa Imprese (C.S.Co.I)
Centrul își propune să promoveze și să desfășoare activități de studii, cercetare și învățământ superior în domeniul dezvoltării economice și dezvoltării umane în diferitele declinări geografice, teritoriale și sectoriale, cu interpretări interdisciplinare. Acesta își propune să contribuie la avansarea cunoștințelor pe teme precum rolul agriculturii și sustenabilitatea sa de mediu, studiul Mediteranei, dezvoltarea rurală, securitatea alimentară, comerțul, relațiile internaționale, experiențele de dezvoltare locală, politici de convergență și coeziune teritorială.
O atenție deosebită va fi acordată sudului Italiei, procesului de integrare europeană și zonei bazinului mediteranean. Prin urmare, problema industrializării din Sud este plasată în centrul politicii economice naționale, în convingerea că nu poate fi ignorată dacă vrem să reducem treptat și, în cele din urmă, să eliminăm decalajul cu restul țării pentru a propune programe concrete de acțiune și lucrări care vizează dezvoltarea acelor activități industriale din regiunile sudice care răspund cel mai bine nevoilor stabilite.
Reforma administrației publice și simplificarea administrativă vor fi esențiale, în special: simplificarea procedurilor administrative și constrângerile birocratice asupra activităților private
Centru Studii Confeuropa Imprese (C.S.Co.I) va analiza tendințele economice și va elabora propuneri de politică economică, precum și rapoarte privind tendința ocupării forței de muncă și a șomajului, dinamica principalelor sectoare productive, valoarea cheltuielilor publice ordinare și extraordinare, analiza teritoriul statului de implementare a legilor de stimulare industrială; examinarea politicilor de ocupare a forței de muncă; politica energetică; conditii de mediu.
(C.S.Co.I) își va disemina analizele către asociații Confeuropa Imprese, factorii de decizie politică și opinia publică.
Principalele domenii tematice se vor concentra asupra:
- Monitorizați tendințele pe termen scurt ale PIB-ului, exporturilor, producției industriale, ocupării forței de muncă, creditului și finanțelor publice din Italia – inclusiv prin sondaje statistice și construirea de indicatori economici – și elaborează scenariul prognozat pentru economie pe termen mediu.
Focusul analizei se referă la: impactul evoluției acestor factori asupra dinamicii comerțului cu bunuri și servicii și a investițiilor străine în Italia; riscurile și oportunitățile pentru companiile italiene pe piețele internaționale; cele mai adecvate politici și strategii pentru a face față provocărilor globale.
- Cunoașterea eficacității politicilor economice, adică a capacității lor de a produce efectele dorite și a impactului lor asupra creșterii și bunăstării. Pentru a contribui la această misiune importantă, zona tematică efectuează analize de monitorizare a politicilor, evaluare ex-ante și evaluare ex-post. Aceste analize reprezintă punctul de plecare pentru formularea propunerilor de politici.
- Propuneți idei și proiecte pentru dezvoltarea socio-economică a Italiei de Sud, într-o viziune europeană și mediteraneană. cu scopul de a efectua analize și perspective care îmbunătățesc cunoașterea zonei din punct de vedere infrastructural, productiv și social.
- Studiul dietei mediteraneene a vizat promovarea difuzării și practicilor alimentare bazate pe principiul modelului dietei mediteraneene.
Aceste activități utilizează asistența științifică și organizațională pentru planificarea programelor de formare, asistență tehnică pentru gestionarea serviciilor, participarea la activități de cercetare.
(C.S.Co.I) folosește un comitet științific care include:
universitățile italiene și străine, Parcul Științific și Tehnologic (PST), Asociația. Hub Sicilia Internazionale, o organizație non-profit.
Un regulament guvernează aspectul organizațional al (C.S.Co.I) (Unele aspecte esențiale ale regulamentului)
- Centrul își desfășoară activitățile în colaborare cu universități sau structuri similare stabilite la universități italiene și străine, precum și cu alte organisme și asociații publice sau private, atât naționale, cât și străine.
- Profesorii universităților, profesorii și cărturarii din Italia și din străinătate aparțin Centrului care, la cererea motivată, sunt admiși de Comitetul director.
La invitația Comitetului director, entitățile și instituțiile publice și private pot fi asociate cu Centrul cu care sunt stabilite relații stabile de colaborare și / sau cooperare.
Reprezentanții acestor organe și instituții nu fac parte din Adunarea membrilor aferenți și, prin urmare, nu au dreptul de a vota la alegerea Comitetului director.
- Organele Centrului sunt:
- a) Adunarea membrilor;
- b) Comitetul director;
- c) Directorul;
- d) Președintele;
- e) Președintele onorific.
Comitetul director stabilește liniile de activitate ale centrului.
Președintele de onoare poate fi invitat să participe la ședințele Comitetului director, cu funcții consultative, dacă sunt abordate probleme de interes și competență.
Figura Președintelui onorific coincide cu cea a Președintelui Confeuropa din The Word.